barn.nu hjälper dig med ditt nya köp. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

GPS-klockor för barn - Så väljer du rätt klocka


Planerar du att köpa en GPS-klocka till ditt barn? Då gör du en klok investering. GPS-klockan kommer med flera intressanta funktioner, men den allra viktigaste är att barnet blir tryggare. Tack vare den inbyggda GPS:en kan du enkelt se var barnet befinner sig och dessutom kan hen kalla på hjälp vid behov. Men är alla produkter lika bra? Vad behöver du tänka på när du väljer GPS-klocka för barn? Nedan får du lite hjälp på traven!

GPS-klockor för barn - Vad är det?

En GPS-klocka är detsamma som en smartklocka. Klockan fästs runt armen, men utöver att visa tid är den också som en smarttelefon i mini-format. Man kan ringa, surfa på internet, skicka och motta sms, räkna steg och mycket mer. Klockan kan även meddela dig som förälder om den tagits av. Likaså har många GPS-klockor SOS-knappar som barnet kan klicka på vid nöd. Klockorna är med andra ord en hjälp i vardagen och en säkerhet om det skulle uppstå problem.

GPS-klockor för barn - Så väljer du rätt produkt

I valet av bästa GPS-klocka bör du komma ihåg att den måste passa både dig och ditt barn. Nedan framgår de viktigaste aspekterna som du bör ha i åtanke.

  • Hög kvalitet. Att GPS-klockan måste ha hög kvalitet är en självklarhet. Den måste vara tillverkad av ett hållbart material som barnet lugnt kan knappa på fram och tillbaka. Klockan bör även vara vattentät, eftersom barn älskar att leka med vatten. Något så enkelt som att tvätta händerna kan resultera i ordentliga skvättar över klockan.
  • Kompatibilitet med din mobil. Innan du köper en viss GPS-klocka bör du försäkra dig om att den är kompatibel med din mobil. Har du en iPhone bör du välja en klocka som använder iOS. Om du istället har en Samsung eller annan Andriod-telefon bör du istället välja en klocka som använder samma operativsystem.
  • Batteritid. Du som funderar på att skaffa en GPS-klocka vill antagligen att ditt barn ska bära den i skolan. Själva syftet med att använda produkten är att kunna hålla ett öga på barnet när ni är ifrån varandra. Om kockan då laddas ur efter tre timmar finns det kanske ingen större vits med att köpa den. Välj därför en GPS-klocka med god batteritid. Batteriet bör hålla i mist 12 timmar, så att det täcker intervallet från att barnet åkt hemifrån tills dess att det kommit hem igen.
  • God användarvänlighet. Klockan måste vara lämplig med tanke på barnets ålder. En sexåring behöver inte en alltför avancerad modell, eftersom den kan vara för svår att använda. Välj en GPS-klocka som är enkel att förstå och som är användarvänlig.
  • Tilltalande design. Tycker din dotter om Disney-prinessor? Då kan en sådan klocka rekommenderas. För mindre barn spelar designen nämligen en väldigt stor roll. Om barnet inte tycker om klockan kan du räkna med tjat och bråk när den ska användas. Väljer du däremot en produkt som barnet verkligen gillar kommer den istället användas flitigt utan problem.
  • Komfort. För att din lilla älskling ska bära klockan dagligen måste den vara bekväm. Armbandet måste vara tillverkat av ett mjukt material som inte skaver. Det ska passa ordentligt och sitta bekvämt. Titta också på urets storlek. Ett litet barn ska inte behöva ha en klocka med ett stort, tungt ur. Vårt tips är att testa produkten i butik, så att du är säker på att den är bekväm.
  • Pris. En GPS-klocka för barn brukar kosta mellan 300 kr och 1500 kr. Dyrare alternativ har fler funktioner och i regel även högre kvalitet, men det finns även billigare klockor som är bra. Ett tips är att börja med en modell som inte kostar alltför mycket, för att se hur barnet trivs med den.

Vanliga frågor

Vilka barn behöver GPS-klockor?

Alla barn kan ha nytta av en GPS-klocka. Den utgör en trygghet för vilket barn som helst, eftersom det kan nå dig om det skulle behövas. Dessutom kan du alltid se var din son eller dotter befinner sig.

Men klockan kan vara extra viktig om er bostad eller barnets skola ligger i ett mer utsatt område. Detsamma gäller om barnet av någon anledning måste gå hem ensamt under eftermiddagen eller ännu senare. Det är er unika situation som avgör hur pass viktig en GPS-klocka är för just er.

Är en dyrare GPS-klocka ett tryggare val?

När det gäller GPS-klockor till barn behöver dyrare faktiskt inte vara så mycket bättre. Ur en säkerhetsaspekt kan en billigare variant vara precis lika bra. Det viktiga är att du kan se var ditt barn är, bli meddelad om klockan skulle bli avtagen samt att produkten har en SOS-knapp. Om en GPS-klocka har de här egenskaperna är det en trygg produkt, oavsett pris.

Använder man SIM-kort till GPS-klockan?

För att kunna använda GPS-klockan kan du skaffa antingen kontantkort eller ett abonnemang. Du väljer själv vad som passar dig bäst, men med ett abonnemang riskerar du inte att glömma bort att ladda kortet. Det kan alltså vara det tryggaste alternativet.


Redaktionen
Barn.nu