barn.nu hjälper dig med ditt nya köp. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Bäst i test bilbarnstol 2024


Är du på jakt efter en bilbarnstol? Då är det extra viktigt att välja rätt produkt. Bilbarnstolens främsta uppgift är att skydda ditt barn vid en eventuell krock och behöver därför hålla hög kvalitet. I den här guiden hjälper vi dig välja rätt produkt för din lilla knatte!

Bästa bilbarnstolen - olika alternativ

När du väljer bilbarnstol finns det flera viktiga aspekter att ta i beaktande. Det finns dock en aspekt som är betydligt viktigare än någon annan och det är trygghet. Därför rekommenderar vi att du väljer en barnstol som har blivit testad och helst den modell som blivit testad på flest sätt. Nedan listas vilka alternativ som finns i det här avseendet:

  • UN R129 (i-Size): Bilbarnstolar som har testats i krockar framifrån, bakifrån och från sidan.
  • ECE R44: Bilbarnstolar som har testats i krockar framifrån och bakifrån.
  • Otestade bilbarnstolar: Barnstolar som inte testats enligt ett godkänt reglement.

I valet av bilbarnstol rekommenderar vi att du väljer säkrast möjliga alternativ. Visst kan även andra alternativ vara bra, men när det gäller ditt barns trygghet bör du aldrig ta några risker.

Bästa bilbarnstolen - så väljer du rätt produkt

För att välja rätt barnstol rekommenderar vi att du funderar på nedanstående:

  • Prioritera maximal trygghet: Som nämnt är ditt barns trygghet allra viktigast. Därför är det bäst att välja en bilbarnstol som godkänts enligt UN R129 (i-Size). Den har testats på flest möjliga sätt och erbjuder därför största möjliga säkerhet.
  • Välj rätt storlek: Barnstolar kommer givetvis i flera olika storlekar. Det är väldigt viktigt att produkten du väljer passar och inte är för stor eller för liten. När du väljer bilbarnstol bör du välja enligt barnets ålder och längd. I dagsläget finns det tre kategorier av barnstolar, nämligen babyskydd, bilbarnstol och bältesstol.
  • Titta på benutrymmet: Barnstolens benutrymme är också av betydelse. I takt med att barnet växer behöver det även mer utrymme, så välj gärna en barnstol med justerbart benutrymme. På så vis håller produkten längre.
  • Undersök barnstolens användningstid: En barnstol som kan användas under en längre period är naturligtvis att föredra. Barn växer snabbt, så för att undvika köp av fler barnstolar är ett tips att välja ett flexibelt alternativ. Med det menas en barnvagn där du kan justera sidokrocksskyddet, höjden, sittvinkeln och benutrymmet.
  • Tänk på barnstolens maxvikt: Ett tips är att välja en barnstol som tillåter större maxvikt. Ju högre vikt den lämpar sig för, desto längre kan du använda den.
  • Satsa på enkel montering: De flesta barnstolar är inte alltför svåra att montera, men en del är enklare än andra. Det gäller kanske framförallt om din bil har så kallade ISOfix-fästen. Då kan du välja en barnstol med ISOfix som enkelt kan monteras i bilen. Den har en teknologi som signalerar om stolen skulle vara monterad på ett felaktigt sätt.
  • Testa barnstolen innan du köper den! Slutligen rekommenderas det att prova en barnstol innan du bestämmer dig för den. Det är nämligen viktigt att se exempelvis hur bred den är och hur den passar i just din bil. Även barnet bör testa stolen, oavsett ålder, så att du kan försäkra dig om att produkten är lämplig för er.


Redaktionen
Barn.nu
Innehåll i denna artikel