barn.nu hjälper dig med ditt nya köp. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Den bästa barngrinden 2024


Att köpa en barngrind är ett stort ansvar. Produktens syfte är att skydda dina barn och förhindra att de kommer i kontakt med trappor, braskamin och annat som kan vara farligt. Därför är det ytterst viktigt att du vet vad du bör tänka på när du väljer just barngrind. I vår köpguide vår du nyttiga tips och råd så att du kan välja rätt barngrind för din lilla krabat.

Hur använder man en barngrind?

En barngrind eller säkerhetsgrind, som den också kallas, är viktig för vilken förälder som helst. Den kan placeras runt trappuppgången, ugnen, dörren och en rad andra platser som du inte vill att ditt barn ska komma för nära. Grinden kan också användas som en lekhage var ni än befinner er. På så vis kan du låta barnet upptäcka hemmet på ett tryggt sätt utan att utsättas för onödiga risker.

Barngrindar av olika slag

Det finns flera typer av barngrindar och de kan användas och monteras på olika sätt. De vanligaste grindarna listas nedan:

 • Barngrind: Det här är ett samlingsnamn för alla produkter i kategorin.
 • Rullgardinsgrind: Just rullgardinsgrinden skiljer sig från andra grindar eftersom den delvis är tillverkad av textil.
 • Trappgrind: En trappgrind används för att blockera området runt trappan så att barn inte ska kunna ta sig uppför eller trilla nerför trappan. Den monteras enkelt antingen i den ena änden av trappan eller i båda ändarna.
 • Dörrgrind: Precis som trappgrinden placeras även dörrgrinden framför en dörr som barnet inte får ta sig igenom. Grindarna är olika breda och passar därför de allra flesta dörrar.
 • Fällgrind: Fällgrinden är ett flexibelt alternativ som kan användas runt kaminen, dörren, ugnen och i princip vilken annan plats som helst.
 • Multigrind: Som namnet antyder kan multigrinden användas på flera olika sätt. Den kan exempelvis användas som skydd runt en dörr eller som en liten hage som barnet kan leka i.
 • Utdragbara barngrindar: Med en utdragbar grind blir det enkelt att hålla barnet tryggt. Den kan flyttas på ett smidigt sätt och användas vid exempelvis dörren eller trapporna. Grinden finns i både mjukare och starkare material.

Köpa barngrind - så väljer du rätt grind

Det är ingen tvekan om att det finns ett stort utbud av barngrindar. Alla är bra på sitt sätt, men frågan är vilken just du behöver. Om du vill ha en grind runt trappan skulle en trappgrind eller multigrind givetvis fungera utmärkt, men valet är lite svårare än så. Utöver grindtyp bör du även titta på andra aspekter för att välja bästa möjliga barngrind. Vi rekommenderar att du väljer enligt kriterierna nedan:

 • EN1930:2011-standard: När en barngrind har den här standarden innebär det att den är godkänd enligt EU:s standard. Produkten testas först enligt EU:s regelverk och godkänns endast om den uppnår alla krav ordentligt.
 • Lämplig höjd: För att grinden ska ha någon effekt krävs det att barnet inte kan ta sig över den. Därför är det viktigt att välja en produkt som är 65 cm eller högre, beroende på barnets längd. Se också till att grindens design inte är sådan att barnet skulle kunna klättra över den.
 • Dubbelgreppsöppning: Har du en lite äldre krabat som listat ut hur man öppnar grinden? Då kan en barngrind med lås och dubbelgreppsöppning vara det tryggaste valet. En sådan grind kan låsas både uppe och nere, så att barnet verkligen sitter säkert.
 • Självstängande grind: Med en självstängande grind blir vardagen enklare. Då behöver du inte känna dig stressad över att råka glömma den öppen, utan den stängs av sig själv. Det här kan vara särskilt viktigt om du har ett stressigt schema eller äldre barn som kan glömma bort att stänga grinden.
 • Rätt material: Det är också viktigt att barngrinden är tillverkad i rätt material för rätt ändamål. Om du behöver en lekhage som ska stå i en trygg miljö kan det fungera med t.ex. en rullgardinsgrind. Vill du däremot placera grinden runt en braskamin bör du välja en i järn som inte kan fatta eld. Fundera därför på var du tänker använda grinden mest och välj därefter.
 • Kvalitet framför pris. För de allra flesta människor är även priset av betydelse, oavsett vilken typ av produkt man vill handla. I det här fallet rekommenderar vi dock att du, så gott det går, inte väljer barngrind enligt pris. Här handlar det om ditt barns trygghet, så lägg gärna en slant extra för att välja barngrind bäst i test till ditt barn.

Redaktionen
Barn.nu
Innehåll i denna artikel