barn.nu hjälper dig med ditt nya köp. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Bästa babyvakten 2024


Med en babyvakt har du alltid full koll på ditt barn, även när ni inte är i samma rum. Genom ljud och video kan du se och höra ditt barn, och därmed få trygghet i att allt är som det ska. Många använder babyvakter framför allt på natten. Därför har nästan alla babyvakter med kamera infrarött ljus så att du också får full översikt när det är mörkt i rummet.

Babyvakter kan dock skilja sig åt på flera andra sätt. Vilken babyvakt som är bäst i test är alltså svårt att svara på. Mycket handlar om vilka funktioner man är ute efter och hur stor budgeten är. Här går vi igenom vad du bör tänka på när du ska investera i en babyvakt. Vi ger också våra tips på de produkter som vi anser är bäst i test i sin helhet, eller bäst på inom ett specifikt område.

Vad är en babyvakt?

En babyvakt är en apparat i två delar. Den ena delen är den som placeras i babyns rum. Den är åtminstone försedd med en ljudkänslig mikrofon, men ofta även en kamera. Den andra delen är förälderns. På den finns en högtalare som spelar upp ljud från babyrummet och en monitor som visar video från den eventuella kameran. Det är alltså ett sätt för dig att hålla koll på din bebis under alla tider på dygnet, även i de fall då bebisen sover eller leker i ett rum du inte befinner dig i.

Tänk på detta vid köp av babyvakt

När det kommer till babyvakter är säkerheten den viktigaste aspekten. Som tur är, har babyvakter funnits på marknaden så pass länge att i princip alla produkter möter krav kring säkerhet, hållbarhet och funktion.

Det som kan skilja produkter åt kring säkerhetsaspekten är hur tidigt, och på vilket sätt apparaten varnar när batteriet börjar ta slut. Förälderns enhet bör både blinka och pipa när batteriet börjar ta slut så att man inte råkar missa ett batteribyte. Hellre för mycket oväsen och hellre för tidigt än det motsatta, säger vi.

Vad är det då som skiljer olika babyvakter åt? Här är några av de faktorer du bör ta hänsyn till:

  • Kamera - en eller flera, eller behövs det inte alls?
  • Kvalitet och material - håller apparaten om den skulle ramla på golvet?
  • Räckvidd - måste du vara precis i rummet bredvid eller kan du gå ut i trädgården?
  • Analog eller digital - vill du till exempel kunna koppla babyvakten till din mobil?
  • Användargränssnitt - hur enkel är babyvakten att använda?
  • 1 eller 2-vägskommunikation - vill du kunna prata till barnet genom babyenheten eller räcker det med högtalare på bara föräldraenheten?
  • Strömförsörjning - krävs strömuttag eller batteri (och hur länge räcker i så fall batteriet)?
Bästa babyvakten. Olika delar och funktioner.

Kamera eller inte kamera

Kamera är kanske den aspekt som är viktigast. En babyvakt utan kamera varnar så klart lika bra som en med kamera. Men utan kamera får du bara besked om när barnet vaknar eller skriker, medan du aktivt kan se till barnet genom att snabbt kolla på videon från en babyvakt med kamera. En kamera ger alltså en extra försäkring och ett lugn till dig som känner att du vill titta till bebisen, trots att inget har hänt. Kamera eller inte kamera påverkar också priset.

Använda på resa eller hemma

Räckvidden är viktig att tänka på om du bor i ett stort hus. Signalen ska vara så stark att du kan utföra dina vanliga sysslor i andra rum, utan att video eller ljud störs. Ska du iväg på middag hos vänner, och barnet behöver sova där, kan det också vara värt att kolla hur enkel babyvakten är att flytta.

Här har digital alternativ en klar fördel. Om du kopplar din mobil till babyenheten via en app kan du få livefeeden direkt till din mobil. Har vakten bra räckvidd kanske du kan besöka grannen i lägenheten bredvid utan att signalen störs. Tänk på hur dina rutiner ser ut när barnet sover och om du kan utföra dessa inom apparatens räckvidd.

Kommunikation och bildkvalitet

Både analoga och digitala alternativ kan ha en funktion där du som förälder kan tala till barnet genom babyvakten. För många är det kanske ingen nödvändig funktion, men om du vet att barnet blir lugnt av att höra din röst, kan det absolut vara värt att se över. Det är också bra att säkerställa att kameran och monitorn har så pass bra bildkvalitet att du faktiskt kan se hur barnet mår. Mörkerläget bör också ge tillräckligt bra bild om den ska användas på natten.


Redaktionen
Barn.nu
Innehåll i denna artikel