barn.nu hjälper dig med ditt nya köp. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Bästa amningskudde - bäst i test 2024


Att amma barn kan vara påfrestande. Med en amningskudde får både du och barnet stöd och närhet på samma gång. Bästa amningskudde i bäst i test här!

Bästa amningskudde – Bäst i test

En amningskudde är en anpassad kudde för ammande kvinnor, för att göra det behagligare för både mamman och barnet när det ammas. Kudden kan även användas för stöd mot rygg och axlar eller under graviditeten när kvinnan har svårt att röra sig. Vi har gjort ett bäst i test på amningskuddar och ger dig ytterligare tips på hur du ska tänka kring köpet av en amningskudde.

Att amma ett barn kan ofta vara påfrestande för både rygg, axlar och armar. Dessutom är det viktigt för barnet att känna närhet under amningen samtidigt som det ligger bekvämt tillrätta i din famn. Det skapar anknytning vilket är livsviktigt i tidigt skede. En amningskudde är ett praktiskt och skönt hjälpmedel som avlastar. Vi ger tips på saker att tänka på samt ger exempel på 5 produkter ute i butikerna som är värda att lägga vantarna på.

Välj bästa amningskudde med rätt funktioner

En amingskudde ska sitta på plats så att barnet inte glider ur eller förlorar bröstet under amning. Om den bara placeras framför dig finns det en stor risk att den rör sig och att barnet och du separeras efter ett tag. Dessutom förlorar kudden sina stöttande egenskaper.

Tänk på att den bästa kudden ska kunna placeras på olika sätt för att ge ett fullgott stöd.

  • Bakom ryggen
  • Under armarna
  • Bakom nacken
  • Runt knäna

Det finns större och mindre amningskuddar, varpå de större oftast är avsedda att ge stöd åt hela kroppen, även under graviditet.

Köp din gravidkudde redan under graviditeten

Redan när du är gravid kan det kännas skönt med ett stöd. Amningskudden agerar nämligen som ett perfekt hjälpmedel för att underlätta dina sovpositioner. Ett tips är att köpa en kudde som är en kombinerad produkt av både gravid- och amningskudde. Den kan du ha redan under din graviditet, eftersom många kvinnor kan drabbas av foglossning eller olika bäckenbottensproblem. Då är en kudde räddaren i nöden på många sätt.

Material och formbarhet

Både material och kuddens formbarhet är viktiga att ta hänsyn till. En riktigt bra kudde ska vara formbar utan att vara för mjuk och sladdrig. Du ska kunna vika och forma den lite som du vill för att skapa ett skräddarsytt stöd åt dig och barnet. Samtidigt måste den ge det stöd som krävs när du ammar.

En riktigt bra kudde har pyttesmå EPS-kulor på insidan och den bästa amningskudden går även att fyllas på med dessa kulor. Då behöver du inte byta ut den mot en ny inom kort utan kan använda den även till nästa barn, och till nästa.

Tänk på barnets position

Om du kan är det bra att prova ut några amningskuddar ute i butiken innan du köper den. Detta kanske är lättare sagt än gjort men faktum är att det är oerhört viktigt att barnet ligger rätt i kudden när du ammar och detta brukar du oftast se om du först testar kudden du är intresserad av.

  • Barnets svalg ska vara öppet för att bröstmjölken ska kunna rinna ner.
  • Barnet måste ligga rakt och inte böjt som en banan eller i en skål.

Om barnet ligger fel kan skalldeformiteter i värsta fall uppkomma, och nackmuskulaturen utvecklas inte som den ska.

Är amningskudden tvättbar?

En liten parentes som faktiskt inte är så liten som man kan tro, är att en amningskudde bör vara tvättbar. Se till att du köper en kudde med avtagbart hölje och att du kan tvätta detta i maskin. Under amning är det vanligt att barnet dreglar och att kudden får fläckar. Renlighet och hygien är mycket viktigt för en trevlig miljö när du ammar. Ju mer avspänd, fräsch och bekväm du som mamma känner dig, desto mysigare och bättre blir det för barnet.


Redaktionen
Barn.nu
Innehåll i denna artikel